Built with Berta.me

 1. FairShare: Zelfpublicatie als artistieke praktijk

  09.05.2019

  CIAP Hasselt (BE)

  .

  Wat is de toekomst van publiceren in het digitale tijdperk? Wat kan uitgeven, gezien als artistieke praktijk, met zich meebrengen? Hoe organiseren kunstenaars zichzelf? Dit zijn enkele van de vragen die aan de orde worden gesteld tijdens de eerste editie van de jaarlijkse kunstenaarsboekenbeurs FAIRSHARE, georganiseerd door KRIEG, Hasselt in samenwerking met B32 Artspace, The School (Hasselt) en CIAP Kunstverein.

  .

  Op 9 mei zal FAIRSHARE het gebouw van CIAP transformeren in een multiversum waar verschillende materiële, digitale en performatieve benaderingen van zelfpublicatie zullen overlappen, convergeren of botsen.

  .

  Self-publishing is vooral interessant wanneer het gezien wordt als een motor voor het versterken van samenwerkingen. Het is zelden beperkt tot het 'zelf', maar is afhankelijk van netwerken die vaak meer geconcentreerd en intiemer zijn dan hun steeds uitbreidende online tegenhangers. Kunstenaarspublicaties, zines, platen of bootlegs, en de zeer specifieke 'scènes' eromheen, creëren ingewikkelde systemen van netwerken. Het is echter slechts in zeldzame gevallen dat ze elkaar kruisen. FAIRSHARE stelt zich dan ook tot doel een platform te creëren voor de bestaande netwerken, om zo interactie en nieuwe verbindingen te laten ontstaan.

  .

  FAIRSHARE nodigt verschillende kunstenaars uit - van meer bekende namen tot incognito-spelers - om hun boeken, zines en prints te presenteren, in combinatie met andere experimentele formaten van drukwerk. Om over de disciplinaire grenzen heen te reiken en een breder perspectief op zelfpublicatie te bieden, wordt een selectie van records, bootlegs, en andere diverse uitgaven getoond. Daarnaast zullen sommige kunstenaars hun werk ter plekke ten uitvoer brengen tijdens het publieke programma. Op deze manier vestigt FAIRSHARE evenveel aandacht op de mechanismen voor distributie en spreiding, als op de aard van de gedistribueerde materialen zelf.

  .

  Publiceren betekent iets in de wereld brengen en delen met een publiek; dit is vaak minder direct dan in het geval van een voorstelling of zelfs een tentoonstelling. Boeken, prints, platen enz. reizen vaak via verschillende, min of meer zichtbare distributiekanalen, van hand tot hand, steeds verder weg van hun makers. FAIRSHARE biedt daarentegen een unieke kans op een onmiddellijke ontmoeting tussen kunstenaars en hun publiek, op een directe uitwisseling van ervaringen, en tenslotte op ongebreidelde transacties.

  .

  .

  Deelnemers

  Guy Bleus
  Buenos Tiempos (Alberto García del Castillo & Marnie Slater)
  Sofia Caesar
  Ignace Cami & Ward Zwart
  Charlotte Caroux with Gahine Coeckelberghs and Laurent Tempels
  Anaïs Chabeur
  Charles Nypels Lab at Jan van Eyck Academie, courtesy of Jo Frenken
  Editions Ménard (Egon Van Herreweghe & Jasper Rigole)
  Günbike Erdemir & Luz De Amor
  Daan Gielis
  Adrijana Gvozdenović
  Sam Janssen
  Martín La Roche Contreras
  Mike Moonen & Jorg Theissen
  Dennis Muñoz Espadiña with Hocus Bogus Publishing
  Nowhere Collective (Emile Hermans, Cira Huwald, Eline Kersten, Alicja Melzacka, and Miriam Sentler)
  Oblomov (Rachel Daniels & Lotte Vrancken)
  The Pink House (Gijs Waterschoot & Ersi Varveri)
  Emmanuelle Quertain with Bartleby & Co.
  Maxim Renard, Roel Vandermeeren & Aaron Emsie Peeters
  Gunther Segers
  Rod Summers
  Troebel Neyntje
  Sanne Vaassen
  Sorghelose art space presenting Nick Geboers, Sarah Hermans, Bram Van Meervelde, Stef Renard, and Nanna Sofie Reseke
  Maud Vande Veire
  Kirsten Vanlangenaeker & Stijn Wybouw
  Astrid Waterinckx
  Damon Zucconi
 2. Ljós - Licht

  03.05.2019 - 12.05.2019

  Nathalie Brans  In september 2018 reisde Nathalie Brans naar IJsland, waar ze gedurende drie weken deelnam aan Printing Matter, een residency in het kader van grafiek en het maken van kunstenaarsboeken. Aanleiding voor haar deelname aan deze werkperiode waren de fotografische zon- en maandagboeken die Nathalie al ruime tijd bijhoudt. Haar oorspronkelijke idee voor Printing Matter was om foto’s van de zon om te zetten naar photopolymeer-prenten. Door de foto's te belichten met zonlicht ontstond er, in combinatie met lokale weersomstandigheden, een verrassende uitkomst.   www.nathaliebrans.nl
  www.skaftfell.is

 3. The Joyride Show

  12.04.2019

  Van Eyck Academie